Din fil laddas nu ned.

Fyll gärna i namn och telefonnummer så kan vi personligen berätta lite mer om hur vi kan hjälpa dig att få mer pengar i plånboken.

Nej tack!

Utblick från 22:a våningen, oktober 2018

Stärkt dollar skapar oro utanför USA

2018 har hittills varit ett ovanligt år för börsinvesterare. Första fyra månaderna rörde sig börserna relativt synkroniserat och i slutet av april låg uppgången generellt kring 7-8 procent.

Därefter började dollarn att stärkas. Det har skapat oro på alla aktiemarknader förutom den amerikanska, som fortsatt att klättra. Samtidigt har denna utveckling skapat stora värderingsskillnader mellan USA och övriga världen. Den amerikanska börsen handlas i dagsläget till ca 3,5 gånger substansen i börsbolagens balansräkningar medan motsvarande siffra för Europa är ca 1,8 gånger och i tillväxtmarknaderna 1,5 gånger.

De senaste dagarna har börsoron återkommit till aktiemarknaderna. Orsakerna är flera, men i grund och botten finns en oro för att konjunkturen har nått toppen. Vi har inte sett tydliga tecken på det än, men nuvarande uppgång är hittills den näst längsta sedan mätningarna började i mitten av 1800-talet.

 Läs mer om detta och hur vi positionerar oss i månadens Utblick från 22:a våningen.